Bu sektörde çalışacak eleman bulunamıyor! Maaşlar 3 asgari ücrete kadar çıkıyor

Milliyet.com.tr/ÖZEL Mobilya sektöründe yetişmiş eleman sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle son dönemde üretim sektöründe mavi yaka olarak tabir edilen ara eleman sıkıntısı dikkat çekiyor. Konuyla ilgili detayları milliyet.com.tr’ye açıklayan Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç şu ifadeleri kullandı: Türkiye mobilya sektörü son 20 yılda büyük bir başarı hikayesi yazdı. Şöyle ki; 2003 yılında 400 milyon dolar civarında olan ihracatını 5,1 milyar dolar seviyesinin üstüne çıkardı. Dünya mobilya pazarından aldığı pay binde 5 düzeyinde iken, bugün yüzde 2 seviyelerinde olan bir orandan bahsediyoruz.

Sektördeki üretici sayısında da benzer bir artış yaşandı. 2009 rakamlarına baktığımızda üretici sayımız 20 bin civarındayken bugün bu rakam 45 bin rakamını aşmış durumda. Mobilyadaki tasarım ve üretim gücümüz paralelliğinde ihracatımız da arttı. Dünya mobilya ticareti 2022 resmi rakamlarına göre 309 milyar doları aştı. Ülke olarak ihracat yaptığımız ülkeler aynı zamanda dünyanın en büyük mobilya ithalatçıları. En büyük üçüncü ihracat pazarımız olan ABD’nin 86 milyar doları aşan mobilya ithalatı bulunuyor ve ABD dünyanın en büyük mobilya ithalatçısı olarak kabul ediliyor.

Mobilya ihracatımızda bir diğer lider pazar olan Almanya’nın yıllık mobilya ithalatı 23 milyar dolar, İngiltere’nin 14,5 milyar dolar, Fransa’nın 13 milyar dolar, Hollanda’nın 9,6 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Lider pazarlarımız başta olmak üzere ihracat yaptığımız 200 pazarın tamamında güçlü bir potansiyel var. Hedefimiz bu pazarlardaki ihracat oranımızı artırmak.

‘12 MİLYAR DOLAR HEDEFİMİZ VAR’

Türkiye’nin ülke olarak 2028 yılı ihracat hedefi mal ihracatı tarafında 400 milyar, hizmet ihracatı tarafından 200 milyar dolar olarak belirlendi. Biz de 2028 ihracat vizyonu kapsamında sektör olarak önümüze 12 milyar dolar ihracat hedefi koyduk.

EN ÇOK HANGİ ÜLKELERE İHRACAT YAPILIYOR?

En çok ihracat yaptığımız ülkeler İran, Almanya, ABD, Fransa, Romanya, Birleşik Krallık, Hollanda, Libya ve Suudi Arabistan.

‘30 FARKLI ALANDA ELEMAN İHTİYACIMIZ VAR’

Mobilya sektöründe her kademede elemana ihtiyacımız bulunuyor. Ahşap montaj elemanı, ahşap cnc makine operatörü, mobilya döşeme kesim ve dikiş elemanı, ahşap boyama ve vernikleme, ahşap iskelet cnn operatörü, ahşap şekillendirici, ahşap süsleme, ahşap üst yüzey işlemcisi, kalite kontrol teknisyeni, bilgisayar destekli mobilya tasarımcısı, bilgisayar destekli proje çizimcisi gibi 30 farklı alanda elemana ihtiyacımız bulunuyor. İhracat departmanları, satış sonrası departmanlar, lojistik ve taşıma bölümü, tasarım-dizayn ve Ar-Ge bölümü gibi sektörümüzün diğer departmanlarını da işin içine koyduğumuzda bu sayı giderek artıyor.

‘MAAŞLAR 3 ASGARİ ÜCRETE KADAR ÇIKIYOR’

Üretim tarafında yeni başlayanlar asgari ücret ve biraz üstü bir ücretle çalışmaya başlıyor, ancak bir usta yetkinlik ve becerilerine göre iki ya da üç asgari ücret maaş alabiliyor.

ELEMAN NEDEN BULUNAMIYOR?

Eleman bulunurluğunda yaşanan sıkıntının birçok nedeni var, ama en önemlisi gençlerin üretimde çalışmaya çok hevesli olmaması. Aileler, kamu ve özel sektör olarak üretimde çalışmanın ne kadar kıymetli ve önemli olduğunu göstermemiz, anlatmamız gerekiyor. Bunun yanı sıra imalat sektöründe çalışma maliye politikalarıyla daha cazip hale getirilebilir. İmalat sanayisinde çalışanlara uygulanan gelir vergisinde, kıdem ve emeklilik priminde destekleyici pozitif düzenlemeler yapılabilir. İnsanları çok kıymetli ve değerli bir alanda çalıştıkları için ödüllendirmeliyiz ve bunu da destekleyici uygulamalarla yapabiliriz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir